Perinteiset karjalanpiirakat

Olen tässä tehnyt muutaman kerran karjalanpiirakoita. Ensimmäisellä kerralla kynnys niiden tekemiseen oli yllättävän korkea, koska olen aina luullut niiden valmistamisen olevan todella haastavaa. Jos se jotakin on, niin  aikaavievää. Mutta myös tosi palkitsevaa! Haastavin osa on tietenkin rypytys, mutta itseltäni se sujui aika mallikkaasti. Sitten kun joku kaunis päivä opin tekemään piirakkapohjat kätevämmin pastakoneen avulla, vähenee valmistusajasta varmaan parikin tuntia. Nyt olen tottunut pulikoimaan jokaisen erikseen.

karjalanpiirakka

Kyseisen reseptin otin joskus netistä. Ohjeesta tulee noin 30 piirakkaa. Ja parhaitahan nämä ovat munavoin kanssa tuoreina, nami!

Puurotäyte:
50 g voita
3 dl riisiä
2,5 dl vettä
1 l punaista maitoa
1 kananmuna
2 tl suolaa

Kiehauta vesi ja lisää siihen riisi. Keitä hiljalleen, kunnes vesi on imeytynyt ja lisää sitten maito. Hauduta tunnin verran ja lisää voi. Lopuksi lisää kananmuna. Puuron kannattaa antaa jäähtyä hieman ennen piirakoiden valmistamista.

Kuoritaikina:
3 dl vettä
reilu tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
3-4 dl ruisjauhoja

Sekoita vesi, suola ja vehnäjauhot vatkaa kunnolla, jotta taikinaan tulisi sitkoa. Lisää vasta sitten ruisjauhot.

Muotoile käsin kuoritaikinasta pitkä, tasainen pötkö ja pilko se veitsellä kakkaroiksi. Kakkarat ajellaan (kaulimella kaulitaan, piirakkapulikalla ajellaan), ei paineta vaan annetaan taikinakakkaran pyöriä pulikan alla pyöreäksi ja ohueksi levyksi. Käytä apuna vähän ruis- ja vehnäjauhosekoitusta, jottei taikina tartu kiinni alustaan. Keskelle lisätään noin ruokalusikallinen riisitäytettä. Taita molemmat reunat kohti keskustaa niin, että täytettä jää näkyviin noin 1,5 leveydeltä.

Sitten seuraa rypytys. Nipistä reunoja peukalon ja etusormen välissä vähän keskellepäin työntäen. Aloita keskeltä ensin ylöspäin, ja sitten tee alapuoli. Kärjet käännetään lopuksi sisäänpäin. Ei ehkä paras selitys, mutta kokeilemalla oppii.

Paista 300-asteisessa uunissa (meidän uuni kykeni vain 275°) ylimmällä tasolla kymmenisen minuuttia. Voitele lopuksi voisula-vesi-sekoituksella.

KIITOS MARJA-LIISA PITKÄNEN RESEPTISTÄ!

karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka

– Essi

Mainokset