Kotitekoinen pasta

Pastan tekeminen on hauskaa ja sillä saa hyvin tyydytettyä sekä leipomisvimmaa, että suolaisennälkää. Pastakoneen omistaminen ei ole laisinkaan välttämätöntä ja ilman sitä saa oikeastaan hyvää käsijumppaa!

Tarvitset:
– Kananmunia (1 muna/1-2 annosta pastaa)
– Erikoishienoa vehnäjauhoa
– Suolaa
– Oliiviöljyä

Pastan tekeminen alkaa sillä, että muodostetaan pöydälle jauhopesä, jonka keskelle rikotaan haluttumäärä kananmunia. Jauhoja pitää olla ympärillä riittävästi! Munien kaveriksi voi lisätä hyppysellisen suolaa ja pienen lorauksen öljyä jos haluaa. Sekoitus alkaa ympyräliikkeillä ja jauhon pitää antaa tarttua muniin itsekseen. Jauhoseiniä voi siirrellä lähemmäksi taikinalällään jos se tuntuvat erkaantuvan toisistaan liiaksi.Kun haarukka alkaa tuntumaan toimimattomalta sekoittimelta, siirrytään käsin vaivaamiseen. Tässä saa käyttää huolella aikaa ja voimaa, jotta syntyy pinkeä taikina.

Sitten se kääräistään kelmuun ja laitetaan jääkaappiin puoleksi tunniksi. Tällä välillä voi alkaa valmistelemaan pastakastiketta, jos on aikeissa syödä samaan syssyyn.

Kun puoli tuntia on kulunut taikinaan saa käydä käsiksi. Jaa se niin moneen osaan kuin oli kananmuniakin. Sitten alkaa hurja kauliminen, jossa ei tarvitse laisinkaan kainostella, sillä taikina on erittäin venyvää ja reikää ei saa helpolla aikaan. Yhdestä osasta pitäisi saada kaulittua pienen pellin kokoinen neliskanttinen levy. Jauhoja saa ja pitääkin lisäillä kaulinnan aikana!


Kun levy on valmis, se rullataan ylä- ja alapäästä löysästi kohti keskiviivaa. Tämän jälkeen se leikataan noin puolen sentin levyisiksi (tagliatelle) palasiksi terävällä veitsellä ja yritetään olla liimauttamatta kerroksia toisiinsa. Sitten rullat avataan (sarjatyötä tehdessä voi käyttää apuna pitkää tikkua) ja pastat siirretään sivuun löysästi vähän kuivahtamaan. Jos näyttää siltä, että kauliminen oli ollut laiskanpuoleista, voi pastasuikaleita vähän ”jumpata” sillä taikina on hyvin venyvää.
Pastat laitetaan kunnolla kiehuvaan suureen suolalla höystettyyn vesimäärään noin minuutiksi ja syödään saman tien.
Jos haluaa nautiskella tuotoksestaan myöhemmin, voi tuorepastan pakastaa sen hieman kuivahdettua tai pitkäkestoisen säilönnän kannalta laittaa kuivumaan tunneiksi/päiviksi esimerkiksi henkariin tai pastakasoiksi ja laittaa sitten rutikuivana pussiin ja kaappiin.Kun jätät pastan kuivumaan, pidä huoli ettei ne liimaannu toisiinsa!

Samalla taikinalla saa tehtyä myös lasagnelevyt ja jos haluaa tehdä kotitekoisia ravioleja, niin laittaa vaan kaksi ohueksi kaulittua levyä päällekkäin (täyte välissä) ja askartelee pienet nyytit irti taikinapyörän avuin. Helppoa kuin mikä!

– Laura

Mainokset