Borssipiiras

Meillä kävi kylässä puolalaisia vieraita ja halusin valmistaa jotain vuodenaikaan sopivaa pikkusuolaista. Borssipiirakka oli tosi hyvää ja kaikenlisäksi se oli valmiina kaunis ja muistutti kivasti kärpässientä joten se sopi senkin puolesta sadonkorjuu teemaamme! Lisäksi tarjoilla oli myös makeaa puolalaista kurpitsapiirakkaa.

Pohja:

4 dl jauhoja (laitoin sekaisin ruisjauhoa, vehnäjauhoa ja myös vähän leseitä)

150 g voita tai margariinia

¼ dl kylmää vettä

Täyte:

1 iso punajuuri

1 iso porkkana

150 g keräkaalta

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

3 ½ dl vettä

1 kasvisliemikuutio

2 tl omenaviinietikkaa

3 munaa

1 rkl  timjamia/orenganoa

½ tl suolaa

mustapippuria

120 g smetanaa tai rasvaista kermaviiliä

Voitele piirakkavuoka. Nypi jauhot ja voi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kuori ja raasta punajuuri ja porkkana. Paloittele keräkaali. Silppua sipuli. Laita pannulle kasvikset, murskattu valkosipulinkynsi, vesi ja liemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kasviksia, kunnes ne ovat hieman pehmentyneet, noin viisi minuuttia. Kaada kulhoon ja anna jäähtyä kylmässä vesihauteessa jonkin aikaa. Lisää omenaviinietikka, munat, timjamisilppu, suola ja mustapippuri. Voit lisätä myös smetanasta täytteeseen. Kaada täyte vuokaan. Lusikoi päälle smetananokareita. Kypsennä 200 asteessa n. 35 minuuttia.

– Laura

Advertisements