Joululimppu & suklaatryffelit

Tänään tein joululimppuja ja suklaatryffeleitä. Minusta on kivaa yllättää ystäviä itsetehdyillä herkuilla. Molemmat reseptit ovat helppoja, mutta aikaavieviä.

Joululimppu (4kpl)

1 l piimää
50 g hiivaa
2 dl siirappia
vajaa 1 rkl suolaa
2 rkl pomeranssinkuorta
½ rkl fenkolia
vehnäjauhoja
ruisjauhoja

Voiteluun:
½ dl siirappia
½ dl vettä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää siirappi, suola ja mausteet. Sekoita jauhoja taikinaan noin 1 dl kerrallaan. (Itse en ikinä osaa sanoa tarkkaa määrää jauhoille, koska se on niin paljon kiinni tuntumasta. Suurin piirtein taisi mennä n. 1kg molempia jauhoja.)
Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kunnolla.

Leivo taikinasta 4 pyöreää limppua ja kohota liinan alla vähintään 30 minuuttia.

Voitele limput siirappivedellä ja laita uuniin 200°C noin. 40 minuutiksi.

Kuva

Voitele vielä kerran siirappivedellä uunista tullessa. Limpun pinta saa ja kuuluukin jäädä tummaksi, joten älä säikähdä. Limput kannattaa kääräistä leivinpaperiin ennen pakkaamista tahmean pinnan takia.

IMG_20121215_215651

Kardemumma-suklaatryffelit

1.5 dl kuohukermaa
100 g suolatonta voita
300 g tummaa suklaata
3 rkl fariinisokeria
1 rkl vaniljasokeria
0.5 tl kardemummaa jauhettuna
0.5 rkl pikakahvijauhetta

Kiehauta kerma ja voi kasarissa. Paloittele suklaa. Lisää kasariin suklaa, fariinisokeri, vaniljasokeri, kardemumma ja pikakahvijauhe. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Anna jäähtyä ja pane jääkaappiin laakeaan astiaan (jähmettyy nopeammin) noin 2 tunniksi.

Kun seos on kiinteää, pyörittele massasta palloja. Voit koristella ne miten haluat, itse pyöritin niitä kaakaojauheessa, strösseleissä, sulassa suklaassa + raitoja jne jne. Tyyli on vapaa. Laita valmiina jääkaappiin. Jos haluaa antaa lahjaksi, kannattaa laittaa tryffelit pieniin konvehtivuokiin, jotta ne eivät lähmäänny. Suklaahan on helposti sulavaa, että tarkkana kuljetuksien kanssa. Mutta itse olen tehnyt näitä lahjaksi monena vuonna ja ovat aina saaneet kiitollisen vastaanoton.Kuva

Kuva

– Essi

Mainokset