Patongit

Mikään ei voita itsetehtyä leipää! Päätin tällä kertaa tehdä patonkeja, koska en ollut niitä ennen kotona tehnytkään. Patongeista voi tehdä eri variaatioita ja väliin voi tunkea lähes mitä vain. Koulussa yleensä laitamme taikinaan esim. valkosipulimurskaa ja pinnoitamme voidellut patongit vaikkapa leseillä tai siemenillä. Myös jauhoja kannattaa vaihdella. Kokeile eri vaihtoehtoja!

Reseptin otin koulukirjastani, jossa ainemäärät on ilmoitettu aina grammoissa. (Mittaamme siis koulussa kaiken aina talousvaa’alla, jopa kananmunat..) Eli omasta vaa’asta on tässä ohjeessa hyötyä! Muutaman ainesosan yritin muuttaa kotikokkaukseen sopivammaksi, mutta loput millimuunnokset voi (ja kannattaa, en luota omiin käännöksiini) tarkastella netistä!

Patongit
 
1/2 l vettä
1 pkt hiivaa (50g)
10 g suolaa (n. 1tl)
15 g sokeria (n. 1rkl)
30 g öljyä (vajaa puoli desiä)
850 g vehnäjauhoa (n. 12-13 dl, mutta tuntuman mukaan)

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri ja suola sekä jauhoja. Alusta taikinaa käsin ja  lisää öljy ja loput jauhoista. Vaivaa niin että taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna kohota rauhassa vaikkapa kaksinkertaiseksi. 
 
Jaa taikina 500g paloiksi (muistaakseni taikina meni n. 4 osaan). Riivaa palat (eli vaivaa pyöreiksi palloiksi) ja anna kohota n. 10min liinan alla. Se jälkeen kauli pala kerrallaan n. 1,5cm paksuisiksi, soikion muotoisiksi levyiksi. Tässä vaiheessa kannattaa lisätä mahdolliset täytteet, esim. valkosipulivoita, yrttejä yms. Sen jälkeen patonki rullataan samalla tavalla kuin kääretorttu, pituussuunnassa, ja laitetaan pellille saumapuoli alaspäin. Patonkeja voi tässä välissä hieman venytellä pidemmäksi. Sen jälkeen kohotetaan vielä hetki liinan alla ja juuri ennen paistamista niihin vedellään veitsellä muutamia viiltoja. Paista patongit 200°C 10-15 min tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.
 
Meillä on koulun uuneissa käytössä höyrytys, jonka avulla patonkeihin saadaan rapea pinta. Kokeilin kotikikkaa: Laitoin patongit uuniin, heitin lasillisen vettä uunin pohjalle ja äkkiä luukku kiinni! Siitä saattoi olla apua, mutta se ei ole välttämätöntä jos tuntuu liian jännältä. : )
 
Kuva
 
 
Kannattaa muuten tehdä patongeista suorempia ja ohkasempia kun mun (pellille ei mahtunut pidempiä!)
 
– Essi
Mainokset