Ihanat sämpylät

Terveisiä Budapestistä! Tulin Lauran vieraaksi viikon ajaksi.
Ensimmäisen aamun kunniaksi halusin tehdä tuoretta leipää. Lauran pyynnöstä tehtiin yhdessä oikein megaterveellisiä vaihtoehtoja. Vielä enemmän sämpylöistä olisi saanut irti runsaskuituisemmilla jauhoilla, joita on paremmin tarjolla Suomessa.

Porkkana-siemensämpylät

5 dl maitoa
4 porkkanaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl ruisrouhetta
50 g hiivaa
1 dl oliiviöljyä
n. 1 kg vehnäjauhoja

Raasta porkkanat, sekoita maitoon ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Murenna sekaan hiiva ja sekoita loput ainekset. Öljy kannattaa lisätä vaivauksen loppupuolella.

Kuva

 

Laita valmis pinkeä taikina jauhoitetulle pöydälle ja peitä se muovilla (esim. kaupan vihannespussit on hyviä) tai liinalla. Anna taikinan levätä 15-20 min. 

Kuva

Jaa taikina paloiksi ja pyörittele sämpylöiksi. Voitele pinta kananmunalla ja pyöräytä ne haluamissasi siemenissä.

Kuva

 

Anna kohota puolisen tuntia, tai kunnes ne näyttävät muhevilta. 

Kuva

Paista 200°C kauniin ruskeiksi (n. 15min).

Kuva

– Essi ja Laura

Advertisements