Vesi-kefiiri

Tämä on minun ”lemmikkini” tätä nykyä, hyötykotieläin – oma bakteeriviljelmä! Tämä Lactobacillus- viljelmäni tuottaa päivittäin litran verran kefiiriä käymällä veden ja sokerin kanssa. Tämä helposti kotona valmistettav kefir on terveellinen juoma täynnä hyödyllisiä bakteereja, hivenaineita, entsyymejä sekä meijerivapaita probiotteeja. Sitä on helppo maustaa mielensä mukaan ja se tarjoaa miellyttävän vaihtoehdon kaupallisille virvoitusjuomille ja maitotuotteille. Tätä bakteeria on modifioitu siten, että tavanomaisesti maidon lakstoosin sijaan se käyttää ravintonaan glukoosia ja fruktoosia, joten valmituksessa ei tarvita maitoa –  vesi+sokeri riittää. Tuloksena on raikas, simamainen kevyesti poreileva terveysjuoma. Kaiken kukkuraksi se jatkaa oikein hoidettuna toimintaansa loputtomiin!

Kuva

Tarvitset:

Lasikannu

Siivilä

n. 1dl bakteerimassaa

pari ruokalusikallista sokeria

rusinoita

pari kuivattua hedelmää (aprikooseja, viikunoita…)

pari viipaletta sitruunaa (laskee pH:n bakteereille sopivaksi)

1l vettä

Kuva

Kaikki nämä ainekset sekoitetaan kannuun ja peitetään kepeästi esimerkiksi foliolla, ettei ylimääräisiä asioita pääse tipahtelemaan bakteerien leikkikentälle. Älä kuitenkaan sulje tiiviisti, sillä muuten kannuun kerääntyy valtavasti painetta.

Kefiiri valmistuu huoneenlämmössä noin 24 tunnissa, mutta sitä voi huoletta pitää kypsymässä ainakin 48 tuntiin saakka. Sitten valmis kefir on siivilöitävä ja laitettava erilliseen tarjoiluastiaan (+mahdollisesti jääkaappiin).  Bakteerit on huuhdeltava juoksevan veden alla (osa bateereista livahtaa aina viemäriin, mutta ei syytä huoleen; niillä on tapana lisääntyä tehokkaaasti) ja vaihdettava tilalle uusi raikas vesi, uudet hedelmät ja annettava ruuaksi sokeria. 

Kuva

Tämä rituaali toistuu päivittäin, mutta tuloksena on hyvin toimiva maha ja päivän nestetankkaus tulee täyteen helpommin. 

Kefiiriä voi nauttia ihan sellaisenaan tai laittaa puolet vaikkapa tuoremehua. Lisäksi vaihtelemalla kuivattuja hedelmiä saat erilaisia makuja. Laitoin kerran joukkoon myös pari siivua tuoretta inkivääriä ja hyvää tuli!

– Laura

PS: Jos ei muualta keksi, niin mun luota saa oman pienen populaation purkissa mukaansa 🙂