Naamiaisasu

Vietimme jälleen vuosittaista juutalaisten Purim-juhlaa, jossa kaikki pukeituvat naamiaisasuihin. Suuressa juhlassa on tietenkin myös naamiaisasu-kilpailu, joten päätin parin kaverini kanssa pistää mielikuvituksen liikkelle, jospa vaikka sijoittuisimme – ja niinhän siinä kävikin! Valmistimme puvut Sesamese Street -tv-ohjelman hahmoista kaikkia lapsuuden askartelukerhoissa oppimiamme taitoja käyttäen. Jos olet itse valmistamassa joskus jotain, niin tästä voit saada vähän tekniikkavinkkejä!

Tarvikkeet:

Vahvaa pahvia
Kanaverkkoa
Rautalankaa
Pihdit
Teippiä
Niittaaja
Liisteriä (kotitekoinen liisteri: kiehauta vettä ja jauhoja kattilassa)
Paperiliuskoja

Paksua huopakangasta/pörrökangasta
Mustaa verkkokangasta
Vahvaa liimaa
Ompelutarvikkeet (neula, lanka)
Styrox-palloja
Isoja ruuveja
Musta permanent-tussi

Pään tekeminen aloitetaan tekemällä oman pään ympärysmittainen panta (tarpeeksi napakka!) vahvasta pahvista. Sen ympärille aletaan sitten rakentelemaan ulkokehiä pahvisuikaleista ja rautalangoista.

Kuva

Kun runko on valmis, se vahvistetaan muotoonsa kanaverkon avulla. Käytä apuna kanaverkkoleikkureita (pihtejä) ja kiinnitä pahvikehikko useasta kohdasta metalliverkkoon. Kiinnitä huomiota kaula-aukkoon ja suuaukkoon, jotta se tulee juuri oikealle kohdille silmien korkeudelle. Kannattaa sovittaa päähinettä vähän välilä, ja pyytää sovitusapua kaverilta. Jos aiot käyttää ohetta kangasta tai maalata päähineen niin se kannattaa liisteröidä, jotta pinnasta tulee sileä. Elmon päässä käytin pörrökangasta, joten se häivytti tarpeeksi muhkuroita joten liisteröintiä ei tarvinnut. Bertin ja Ernien päissä käytimme huopakangasta, joten teimme niihin paperi-liisteri-kerroksen. Liisteröinti tuo vahvuutta rakenteeseen, mutta sen kuivumista pitää odottaa ainakin yön yli. Kuva

 

Kuva

 

Päällystämisessä mallasin kangasta päähineeseen ja leikkelin sen muotoonsa, sitten että käyttäisin mahdollisimman vähän erillisiä paloja. Sen jälkeen ompelin suurimman osan saumoista ompelukoneella ja viimeset käsin kankaan ollessa jo päähineen ympärillä. Kiinnitäminen onnistui käsin ommelluilla tikeillä ja liimauksilla. Liimaa käyttäessä pitää vaan varoa tuhrimasta kangasta, sillä siitä jää helposti ruma jälki. Kangasta kannattaa kääntää hieman myös kaula-aukon sisäpuolellekin, sillä jos kaula joutuu metallikehikkoa vasten se on epämukavaa. 

Kuva

Lopuksi kiinnitellään yksityiskodat paikoilleen. Styroksista muotoillaan silmät sekä nenä. Lättänät silmät pysyvät liiman avulla, mutta pallomaisiin laitoin ruuvit pään läpi, etteivät ne tipahtaisi jo heti ensimmäisten tanssiliikkeiden jälkeen. Sama riski koskee myös nenää, joten ruuvi kannattaa laittaa tueksi. Nenä päällystettin huopakankaalla ja se pysyy ihan hyvin liiman avulla. Korvat kannattaa kiinnittää ommellen, samoin kuin muut ulokkeet, kuten hiukset. Bertin kulmakarvat pysyivät pikaliimalla. Lopuksi suuaukkoon leikataan sopivan kokoinen verkkopala ja se kiinnitetään joko vahvalla teipillä ja liimalla tai ommellen.  

Kuva

 

Kuva

 

Vartalot: Ernien ja Bertin paidat tehtiin kangasasmaaleilla valkoiseen poolopaitaan. Raidat tehtiin muutamassa erässä teippiä rajaajana käyttäen. Muista laittaa paidan sisään pahvia, ettei maali mene läpi! Lisäksi paitoihin ommeltiin kaula- ja hihajatkeet. Käsineet tehtiin ompelukoneella samasta kankaasta kuin päät. Elmon vartalo tehtiin niin, että makasin maassa kaksinkertaisen kankaan päällä ja ääriviivat piirrettin sen mukaan. Ompelin koneella siitä löysän kokopuvun käsiä myöten, paitsi lahkeet jäivät auki. Kaula-aukosta pääsin sisään ja näpersin niskaan pienen vetoketjun ja nepparin. Viilsin ranteisiin pienet aukot joista voisin saada kädet esiin tarvittaessa. Puku oli oikein pehmoinen ja miellyttävä yllä! 

Kuva

 

Näillä me tanssimme hyvin mielin myöhään yöhön ja voitimme kylpylälahjakortit 🙂

– Laura

Mainokset