Tarte au citron

Katson telkkarista kaikki mahdolliset kokkaus- ja leipomisohjelmat, ja nyt ensimmäistä kertaa halusin todella kokeilla erästä herkulliselta ja sopivan haastavalta vaikuttavaa reseptiä. 

Lopputulokseen en ollut aivan täysin tyytyväinen, mutta jostain sitä täytyy aloittaa. Oli kivaa seurata ohjeita tarkasti ja jännittää onnistumista. Ensi kerralla onnistun täydellisesti!

Halusin kuitenkin jakaa reseptin, koska sen verran haastava ja mielenkiintoinen parituntinen sen parissa vierähti!

Pohja:

150g voita
4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl tomusokeria
1 kananmuna

Nypi jauhot, tomusokeri ja kylmä voi taikinaksi ja lisää kanamuna. Kääräise taikina kelmuun ja laita jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi.

Kuva

 

Sitruunatäyte:

2-3 sitruunan kuori
1,5 dl sitruunan mehua
3/4 dl sokeria
200g voita
&
6 kananmunaa
3/4 dl sokeria
2 liivatelehteä

Raasta sitruunoista kuori ja purista mehu. Laita ne kattilaan voin ja sokerin kanssa ja kiehauta. Laita liivatteet kylmään veteen. Vatkaa toisessa kulhossa kevyesti munia ja sokeria. 
Tässä vaiheessa kannattaa olla skarppina. Lisää kuuma sitruunaneste munien sekaan ohuena nauhana rajusti vatkaten, ettei muna kokkeloidu! Sekoita koko ajan. Kaada seos takaisin kattilaan ja lämmitä uudestaan miedommalla lämmöllä. Sekoita tauotta niin kauan, että seos alkaa suurustumaan ja muuttuu paksummaksi. Lisää tässä vaiheessa pehmeä, puristeltu liivate, joka sulaa seokseen. Sen jälkeen siivilöi se kulhoon, jotta pahimmat paakut ja sitruunankuori lähtevät. Seoksen pitäisi olla vanukasmaisen paksua mutta sileää. Laita se jääkaappiin viilentymään.

Kuva

 

Kuva

 

Kuva

 

Valmista pohjat. Kauli taikina ohueksi, leikkaa pyörylöiksi ja painele vuokiin. Pistele pohjaan haarukalla reikiä ja nypi reuna siistiksi. Vuokien pitäisi olla laakeampia kuin omani, mutta enpä sellaisia lähikaupasta löytänyt. Vuoraa pohjat vielä foliolla, etteivät reunat uunissa lurpsahda. Paista ensin 10 min 200°C, ota foliot pois, ja paista vielä n. 10-15 min. Käyttämistäni silikoni-vuuista pohjat lähtivät siististi ja nätisti pois. Anna jäähtyä, jotta ne vähän kovettuvat. Sen jälkeen voit pursottaa kuppeihin sitruunatäytteen.

Kuva

Valmista marenki. Halusin kokeilla ohjeessa käytettyä italialaista kuumamarenkia:

3 munanvalkuaista
hyppysellinen suolaa
2 dl sokeria
1/2 dl vettä

Vatkaa valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi. Sulata pannulla sokeri ja vesi ja anna kiehua kunnes lämpötila on 121°C. Kaada kuuma sokeri vaahdon sekaan samalla vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes marenki jäähtyy. (Ihanteellisintahan olisi antaa valkuaisten vatkautua monitoimikoneessa samaan aikaan kuin sulatat sokerin, mutta itselläni ei ainakaan ollut siihen mahdollisuutta. Eikä ollut muuten lämpömittariakaan. Kaadoin, kun se alkoi kuplia. Saattoi vaikuttaa lopputulokseen..) 

Kuva

Laita marenki pursotuspussiin ja pursota pieniä huippuja torttuihin.

Kuva

 

Tämän jälkeen ei tekisi mieli enää lisätä kuvia, koska lopputulos ei ollut aivan haluamani… Marenkien pinnan saisi ruskistettua niiiiin paljon paremmin kaasupolttimella, jonka muuten aion tästä kokeilusta viisastuneena hankkia. Kokeilin kuitenkin itse uunin grillivastuksia, ja kokemattomana poltin marenkien pinnat ”vähän” turhankin mustiksi. 😦 

Kuva

Joka tapauksessa olen muuten tyytyväinen lopputulokseen. Ensi kerralla vielä paremmin!
Kannattaa kokeilla, jos vähänkin kaipaat jännitystä elämääsi. 

Kuva

– Essi

Mainokset