Macarons

Aloitin maanantaina kuukauden mittaisen työharjoittelun Loviisan terveyskeskuksessa. Tänään töissä puheenaiheeksi tuli macaron-leivoksien valmistus, jolloin muistin unohtaneeni tehdä päivityksen omasta kokeilustani!

Macaronien valmistuksen väitetään olevan jotenkin ylitsepääsemättömän hankalaa, enkä siksi luonut kovia odotuksia ensimmäiselle kokeilulleni. Kuitenkin ohjetta tarkasti seuraten ja keskittyen ensimmäiset macaronini onnistuivat moitteettomasti! Siispä pelko pois ja kokeilemaan!

Tällä reseptillä itse onnistuin. Unohdin taas ottaa valmistusvaiheesta kuvia, mutta ohje on minusta selkeä ja johdonmukainen.


3 keskikokoisen munan valkuaista
¼ tl suolaa
3 ½ dl tomusokeria
150 g kuoretonta mantelijauhetta
3 rkl sokeria
pinkkiä elintarvikeväriä

Suklaatäyte:
100 g tummaa tai maitosuklaata
100 g ranskankermaa

  1. Mittaa ainekset valmiiksi odottamaan ennen kuin aloitat. Erottele valkuaiset kulhoon ja lisää suola, laita pursotuspussi valmiiksi ja sekoita tomusokeri ja mantelijauho keskenään.
  2. Vaahdota valkuaisia sähkövatkaimella, kunnes vaahto muistuttaa saippuavaahtoa koostumukseltaan. Lisää siinä vaiheessa kidesokeri joukkoon ohuena nauhana samalla vatkaten.
  3. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto kuohkeutuu ja paksunee ja muistuttaa koostumukseltaan partavaahtoa/muotovaahtoa. Vaihda vatkain lastaan.
  4. Lisää tomusokeri-mantelijauho valkuaisvaahdon joukkoon. Kääntele massaa aluksi melko voimakkain liikkein muutaman kerran, jotta kuivat aineet sekoittuisivat suurinpiirtein vaahtoon. Lisää tässä vaiheessa haluamasi väristä elintarvikeväriä. Väriä kannattaa laittaa kohtuullisen paljon, mikäli haluaa saada aikomaansa sävyä.
  5. Sekoita massaa tasaisin, pohjaa myöten kuopivin liikkein, jotta saat ainekset sekoittumaan tasaisesti. Massa löystyy jokaisen liikkeen myötä ja tarkoitus olisikin saada aikaan sopiva koostumus massaa kääntelemällä. Muutaman vedon välein testaa, onko koostumus jo sopiva; nosta ruokalusikallisen verran massaa kulhosta ja tipauta se takaisin. Kun tipautettu osa pysyy jonkin hetken ajan (viitisen sek.) näkyvissä, mutta sen jälkeen siloittuu, on massan koostumus oikeanlainen.
  6.  Kauho massa pyöreällä kärjellä varustettuun pursotinpussiin ja pursota 90 asteen kulmassa leivinpapereille euron kolikon kokoisia pyörylöitä. Jätä pienehköt varat, sillä massa leviää pursotusvaiheessa hieman.
  7. Anna macaron-pohjien seistä peittämättä huoneenlämmössä tunnin verran ennen paistoa, jotta ne kuorettuisivat. Tällä tavoin toimien saadaan aikaan macaroneille tunnusomainen muoto, eli sileä hattu ja röpelöinen jalka.
  8. Paista pohjia 150 asteisessa uunissa, uunin keskitasossa, noin 18 minuuttia. Paistoaika riippuu kuitenkin uunistasi, sillä jokainen uuni on erilainen ja paistaa eri tavalla. Varsinainen aika voi siis hyvinkin vaihdella 15 minuutista kahteenkymmeneen. Tarkkaile pohjia paiston loppuvaiheessa, etteivät ne saa liiaksi väriä.

Anna pohjien jäähtyä ennen irrottamista. Jäähtyneenä niiden pitäisi irrota paperista helposti, tarvittaessa voit hiemanpainaa paperin alta. Valmista täyte sulattamalla suklaa ja sekoittamalla se yhteen ranskankerman kanssa. Pursota macaronin päälle täytettä (kokeile mikä on hyvä määrä) ja paina varovasti toinen puoli päälle. Macaronit säilyvät jääkaapissa pari päivää.

Kuva

– Essi

Mainokset