Parsaa kolmella tavalla

Kuva

 

Parsa on ihan ehdoton alkukesän herkku ja siitä on helppo valmistaa maittavia ruokia. 

Parsat täytyy aluksi pestä ja niistä leikataan kova kanta, 2-3cm, pois.

Kuva

Usein parsat keitetään, jotta saadaan kovat varret pehmenemään. Keittoaika riippuu parsan varren paksuudesta, mutta yleensä se vie 10-15min. Keitinveteen voi lisätä hippusen suolaa, mutta ei ole pakko. Latvoille riittää usein vain lämmittävä höyry, joten parsojen ei tarvitse peittyä veden alle kokonaan.

Kuva

Kun parsat ovat kypsiä ne tarjoillaan usein saman tien lämpimänä. Päälle voi ripotella suolaa, pippuria, oliiviöljyä ja sitruunaa. Sitruuna on on parsan paras kaveri! 

Kuva

Joidenkin mielestä parasta keitetyn parsan kanssa on voin/hollandaisekastikeen kanssa. Itse suosin mielummin öljyjä, mutta tässä on kuitenkin hyvä ohje tukuisammalle kastikkeelle:

Zabaione-kastike parsalle:

4 munankeltuaista
60g voita
80ml valkoviiniä
suolaa&pippuria

Riko munan keltuaiset metallikulhossa ja lisää ripaus suolaa ja pippuria. Laita metallikulho kuumaan vesihauteeseen (iso kattila vajaa 1/2 täynnä vettä) jossa vesi juuri ja juuri kiehuu. Lisää pehmeä voi ja jatka sekoittamalla seosta voimakkaasti vispilällä, kun seos alkaa sakeentua. Kaada viiniä ja sekoita edelleen voimakkaati, kunnen seos paksuuntuu.  Poista sitten kuumasta hauteesta ja kaada parsojen päälle välittömästi.

 
asparagi_zabaione_450ingr
Parsaa syödään Milanossa paistetun munan kanssa. Tämänkin on kokeitu ja hyväksi todettu!
AsparagueMilanese2

Parsa on maistuvaa myös uunissa valmistettuna. Jos parsat ovat ohutvartisia, niitä ei tarviste keittää etukäteen.

Parsaa uunissa

Parsaa
Oliiviöljyä
Sitruunan mehu
Parmesaania
suolaa ja pippuria

Pese (ja keitä) parsat ja asettele ne öljyttyyän uunivuokaan väljästi. Ripottele mausteet sekä juusto ja purista sitruunan mehu niiden päälle. Lisää vielä oliiviöjyä loraus ja anna maustua hetki ennen uuniin laittamista. Paista 225°C:ssa reilu 10min, kunnes parmesaani on saanut vähän väriä.

IMG_8287

IMG_8302

Parsa on myös hyvää keitoissa, salaateissa ja piirakoissa, mutta tässä nyt tällä kertaa minun suosikkini! 🙂

– Laura

Mainokset