Mangoriisi

Thaimaan herkku, mango-tahmariisi, mango sticky rice, Kaho-Neow-Ma-Maung – mikä nimi nyt kenenkin suuhun parhaiten sopii – sopii varmasti jokaisen suuhun herkullisena jälkiruokana. 

Image

Tarvitset (annos kahdelle hengelle):

2 dl riisiä*
2 dl vettä
1 dl+ kookosmaitoa
1/2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1 kypsä mango

*Resepti on mitä yksinkertaisin, mutta haasteeksi osoittautuu tahmean riisin löytäminen täällä Euroopassa. Sitä saattaa löytyä etnisistä ruokakaupoista nimellä sticky rice / glutinous rice / sweet rice. Jos olet onnekas ja sellaista on tarjolla niin valmista silloin riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Jos sellaista riisiä ei ole tarjolla, voit käyttää puuroriisiä tai perusriisiä. Ideanan on saada riisi kypsennettäessä tahmeaksi, mutta ilmavaksi -sellaiseksi että siitä voi pyöritellä palloja riisin liimaantumatta sormiin. 

Täkäläiset höyryttvät riisin bambukorissa nuotiolla kihuvat vesipadan yläpuolella. Modernimmat käyttävät riisikeitintä. Mutta miten saada oikea koostumus nyt kotona ja vieläpä eri riisilajikkeella? Otin asiasta selvää ja tässä on vaihtoehtoisia menetelmiä sticky ricen valmistamiseen.

Höyryttäminen:

Huuhtele riisi ja jätä se hautumaan huoneenlämpöiseen veteen vähintään tunniksi, mielellään vaikka yön yli. Höyrytys tapahtuu siten, että kattilan pohjalle lisätään vettä ja liiotetut riisit laitetaan veden yläpuolelle höyrytysastiaan. Jos höyrytysritiäsi on turhan suurisilmäinen, laita väliin tiheäsilmäinen verkko/kangaspala. Höytytä riisiä noin 20 minuuttia.

Mikrokypsennys

Huuhtele riisi ja jätä se likoamaan veteen vähintään 10 minuutiksi. Laita riisi kannelliseen mikronkestävään kulhoon ja lisää vettä niin paljon, että riisin pinta juuri ja juuri peittyy (riisi+vesi suhteessa 1:1). Kypsennä mikron täydellä teholla noin 3 minuuttia, jonka jälkeen sekoita riisi. Kypsennä uudelleen 3 minuutin ajan. Jos riisi ei ole tässä vaiheessa vielä kypsää, toista toimenpide.

Sillä välin kun riisi kypsyy (kummalla konstilla tahansa) voit valmistaa kookoskastikkeen. Kuumenna kookosmaito ja lisää siihen sokeri ja suola. Kaada se sitten kypsennetyn riisin päälle ja anna imeytyä kannen alla. 

Viipaloi mango. Tarjoile annos kookosmaidon/-kerman kera (johon voit halutessasi lisätä myös ripauksen sokeria).

Image

 

(Sama resepti, mutta valkean riisin sijasta käytetty tummaa riisiä ja koristeeksi laitettu cashew-pähkinöitä.)

– Laura

Mainokset