Hot Pot

Lempiruokani on lapsesta asti ollut juusto-fondue. Maun lisäksi olen aina pitänyt siitä operaatiosta jossa eri vihanneksia ja leipäpaloja dippaillaan kuumana porisevaan juustosulaan.

Nyt Kaakkois-Aasiassa reppureissatessani löysin lempiruokani kaukaisen sukulaisen, aasialaisen fonduen (eng. Asian Hot Pot / Chinese Fondue). Siellä kaveriporukoilla oli tapana istuutua suuren porisevan padan ääreen ja nauttia terveellistä vastakypsennettyä ruokaa kaikessa rauhassa. Idea tässä ruuassa on samankaltainen kuin sveitsiläisessä juusto-fonduessakin ja se kantaa mukanaan samoja viehättäviä elementtejä. Muutamia eroavaisuuksia kuitenkin on: juuston sijaan Hot Potissa valmistetaan eräänlainen keittoliemi, jonka on tarkoitus myös pysyä kiehua koko ruokailun ajan. Lisäksi ”dippailtavien” ainesten on tarkoitus myös kypsyä keittoliemessä, eli ne tarjoillaan raakana. Liemen kanssa tarjoillaan erillisillä astioilla lihaa, mereneläviä ja kasviksia, jotka nostetaan pienen kauhan avulla keittoon hetkeksi porisemaan. Tämän jälkeen ne kauhotaan omalle lautaselle ja pistetään poskeen.

Meillä oli fondue-iltoina siskojen kanssa aina kauhea kiire ja taistelu siitä, kuka sai eniten juustoa ja ruokailusta ei sinänsä ehtynyt koskaan nauttia kunnolla. Tässä ruokalajissa ainekset menevät väkisinkin sekaisin ja kaikki syövät sitä mitä muutkin. Toinen rauhoittava tekijä on, että ruoka on niin kuumaa ettei sitä tule hotkittua ja seurallinen ruokailuhetki kestää varmasti pidepään 🙂 Ensin voi laittaa liemeen kypsymään yhtä tai kahta sorttia, seuraavassa erässä toisenlaista. Kaikenkaikkiaan ravitseva, täyttävä ja hauska tapa nauttia illallista porukassa.

Huom! Tarvitset tähän ruokalajiin fondue-padan tai vastaavan keittopadan, jonka alla voit pitää pientä liekkiä ja keittolientä kiehuvana.

Kuva

Keittoliemi:

2 l vettä
2 lihaliemikuutiota
1 kokonainen chilipalko
2,5 cm pala inkivääriä
1 sipuli
1 kevätsipuli
2 valkosipulin kynttä
3 tl öljyä
1 sitruunan mehu
3 rkl soijakastiketta
1 rkl sokeria
(suolaa, pippuria, chiliä)

Keittoainekset: (Tässä vain esimerkkejä! Voit valita mieleisesi.)

Esikeitettyjä riisinuudeleita
Kananmunia
Kiinankaalia
Vankkarakenteisia lehtikasviksia
Pavunvarsia
Ituja
Babunversoja
Mereneläviä (katkarapuja, sipukoita..)
Lihaleikkeitä
Kalaa
Tofua
Sieniä

Kuva

Kananmunat, lihat, kalat ja muut merenelävät tarjotaan raakoina ja niiden on tarkoitus kypsyä vastakeittoliemessä, joten pidä niitä astiassa muutaman minuutin ajan ennen syömistä.

Valmista liemi kuullottamalla sipuli öljyssä ja lisäämällä sen joukkoon silputtu chili, valkosipuli ja inkivääri. Kääntele niitä hetken aikaa pannulla ja lisää sitten kaikki loput keittoliemien ainekset (silputtuna). Anna hautua kannen alla vähintään puoli tuntia. Tarkista maku. Jos pidät tulisesta ruoasta, voit lisätä chilipalkojen määrää.

Sillä aikaa voit valmistella muut ainekset ja kattaa pöydän. Jokainen ruokalija tarvitsee pienen keittokulhon, lusikan ja syömäpuikot (jos ei muuten, niin fiilistelyn vuoksi). Pienet sivilät ovat oikein näppärät valmiiden herkkupaljoen kalasteluun, mutta keittokauhakin käy. Voit tarjoilla Hot Potin lisäksi riisiä ja pieniä dippikastikkeita (esim. Thai Sweet Chili-kastiketta) jolla saa sitten vähän vaihtelua suupaloihin. Ruokajuomaksi käy kaikkein parhaiten kylmä olut.

Elämyksellisiä ruokailuhetkiä!

-Laura

Mainokset