Knishit

Knish (קניש) on juutalainen ruoka/välipala. Se on suosittua kaikialla maailman juutalaisyhteisöissä kuten Amerikassa ja myös itäisessä Euroopassa, Budapestissa. Knishit ovat ihanan rapsakkaan taikinakuoreen leivottuja, suolaisella täytteellä (perinteisimmin perunalla) uunissa valmistettuja kakkusia. Niiden valmistaminen oli hieman työlästä, mutta lopputulos oli erinomainen ja makuelämys sopivasti etninen. Tätä reseptiä olen jo pitkään halunnut kokeilla ja vihdoin sain aikaiseksi!

Taikina: (n. 15 keskikokoista knishiä)

2 munaa
0,5 dl öljyä
0,5 dl vettä
1 rkl valkoviinietikkaa
1/2 tl suolaa
6 dl jauhoja

Täyte:

2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
4 isoa perunaa
2 rkl öljyä
2 tl persiljaa
1 tk sokeria
1 tl suolaa
1 tl pippuria
tabascoa (muutama tippa)

1 muna voiteluun

Valmista ensin taikina. Riko munien rakenne ja sekoita öljyn, veden ja etikan kanssa. Lisää sekoitellen jauhot ja suola. Vaivaa taikinaa ja lisää jauhoja saadaksesi siihen hyvä sitko. Peitä taikina tuorekelmulla ja laita se jääkaappiin tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi. Valmista tällä välin täyte.

Silppua sipulit, pese ja kuori perunat ja lohko ne pieniksi palasiksi. Laita perunat kattilaan pienen vesimäärän ja suolahyppysellinen kanssa kiehumaan kypsiksi. Kuullota sipulit pannulla öljyssä ja jätä ne pienelle lämmölle pehmenemään. Lisää mausteet. Kun perunat ovat pehmeitä, kaada niiden keitinvesi pois ja lisää perunat pannulle sipulien ja mausteiden joukkoon. Nosta pannun lämpöä taas kuumaksi, ja sekoittele ainekset keskenään – perunat saavan mennä kunnolla palasiksi. Lisää tarvittaessa taas loraus öljyä. Nosta sitten täyte pois liedeltä, anna jäähtyä ja sitten vasta sekoita joukkoon muna.

Kuva

Kuva

Laita leivinpaperilla varusteltu pelti valmiiksi. Ota taikina jääkaapista ja vaivaa se helposti käsitelväksi lisäämällä jauhoja. Levittele taikina tasaiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi hyvin jauhotetulle pinnalle. Käytä kaulinta, mutta pidä huoli ettei taikina ”liimaannu” pöytään. Levitä sitten täyte tasaisesti keskiviivalle. Taita reunat täytteen päälle limittäin ja nipistele saumat kiinni, myös päädyistä. Pyörittele valmista pitkoa edestakaisin jauhotetulla pöydällä, jotta saat siitä tasapaksun. Yritä olla toimissasi varsin ripeä, sillä taikina alkaa levätessään muuttua helposti jäälleen tahmeaksi -> pitko saattaa revetä.

Kuva

Kuva

Knishien erottaminen muistuttaa vähän makkaran valmistusta: kurista pitkoa peukalon ja etusormen välissä, kieritä pari kertaa ympäri ja katkaise. Toista pitkon loppuun asti, yksi knishi kerrallan. Yritä välttää reikiä kuoritaikinassa! Asettele valmiit knishit pellille ja voitele ne munalla.

Kuva

Kuva

Kuva

Paista uunissa 200°C:ssa 30-40 min, tai kun knishit alkavat saamaan mukavasi väriä pintaansa.

Kuva

Kuva

Tarjoile lämpimänä raikkaan vihersalaatin kanssa. Pienen knishit käyvät myös sellaisenaan finger-foodiksi.

Peruna-sipuli-täyte on perinteisin, mutta olen myös nähnyt knishejä joissa on täytteenä lihaa ja muunlaisia kasviksia. Mielikuvituksen käyttö on siis sallittua 🙂

Knishejä voit myös raakapakastaa vierasvaraksi, mutta anna silloin niiden kuivua kunnolla ennen pakastamista, etteivät ne liimaannu pakkasessa yhdeksi suureksi kasaksi.

– Laura

Mainokset