Samosat

Pitkä automatka edessä ja jotakin suolaista evästä piti kehitellä. Samosat ovat Aasiasta kotoisin olevia uppopaistettuja kasvis-/lihatäytteisiä suupaloja. Perinteisin täyte on kuitenkin peruna+herne, joten sillä mennään!

Taikina:

4 dl vehnäjauhoa
1 rkl öljyä
0,5 tl leivinjahuetta
1 tl kuminan siemeniä
1 tl suolaa
1,5 dl vettä

Täyte:

4 isoa perunaa
2 dl herneitä
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 cm pala tuoretta inkivääriä
1 rkl garam masalaa
1 kurkumaa
1 tl chiliä
1 tl korianterin siemeniä
1 tl suolaa
1 tl pippuria
1 rkl öljyä

+ kasvisöljyä uppopiastamiseen

Valmista taikina seikoittamalla kaikki ainekset keskenään. Laita se sitten lepäämään vähintään puoleksi tunniksi ja valmista sillä aikaa täyte.

Kuva

Leikkaa perunat reiluiksi palasiksi ja keitä ne pehmeiksi. Silppua sipuli ja kuullota se öljytilkassa. Lisää sitten pannulle muut täytteeseen tulevat ainekset ja myös keitetyt perunat. Sekoita muhennokseksi ja lisää öljyä sekä mausteet. (Perunoiden lisäämisen jälkeen kannattaa pitää paistinpannua hyvin pienellä lämmöllä!) Ota liedeltä ja laita kannen alle tekeytymään hetkeksi.

Jauhota työtaso ja kaulitse pieni erä taikinaa kerraallaan ohuesi kapeaksi levyksi. Leikkaa siitä neliön mallisia palasia (n. 10x10cm). Laita ruokalusikallinen täytettä toiselle puoliskolle, käännä toinen puoli toisen yli ja nipistele reunat kiinni toisiinsa. Nosta somasa pystyyn ja laita odottelemaan paistovuoroaan jauhotetulle alustalle.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuumenna vajaa puoli litraa öljyä kiehuvaksi kattilassa. Voit testata oikean lämpötilan tipauttamalla taikinapalan öljyyn. Jos se alkaa tiristä ja nousee saman tien pintaan öljy on tarpeeksi kuumaa uppopaistoon.

Laske muutama samosa kerrallaan VAROVASTI reikäkauhan tai vastaavan avulla öljyyn. Kun samosa on saanut kauniin kullanruskean värin, nosta se ”rasvaimuun” paperilla vuoratulle alustalle.

Kuva

Samosat ovat hyviä lämpiminä sekä kylminä.

Kuva

– Laura

Mainokset