Ristiäiskakku

Ihan aluksi haluan pahoitella todella surkealaatuisia kuvia. En ole koulussa pystynyt ottamaan kuvia valmistusvaiheista muulla kuin puhelimeni kameralla, ja oma järjestelmäkamerani on itseasiassa rikki. Seuraavana hankintalistalla olisikin pikkuruinen kamera, jolla saisi kuitenkin huippulaatuisia kuvia. Vinkkejä saa esittää!

Sitten itse postatuksen aiheeseen, eli ristiäiskakkuun. Sain mahdollisuuden tehdä kakun poikaystäväni serkun ristiäisiin. Minulle annettiin vapaat kädet ja koska sain luvan tehdä kakun koululla, halusin tietenkin harjoitusmielessä kokeilla vähän monimutkaisempia juttuja.

Olen erityisen kiinnostunut sokerimassasta valmistetuista hahmoista, kukista jne. Siispä halusin niitä myös tähän kakkuun. En halunnut tehdä kakusta mitenkään överiä, täyttää sitä liiallisilla härpäkkeillä tai silmiinpistävillä väreillä. Tyttövauvan kakkuun sopii mielestäni vaaleanpunainen ja valkoinen, kaunis ja harmoninen teema.

Halusin valmistaa kakkuun muutaman kukan ja mahdollisesti pienen vauvan sinne sekaan. Opettajallani on aivan mielettömän hyvä vauva-muotti, jolla saa vähän pelottavankin aidon näköisiä marsipaani-vauvoja. Vauvan muodon sain siis muotilla, jonka jälkeen maalasin sitä elintarvikeväreillä.

Kuva

Lumpeenkukat on tehty sokerimassasta. Ensin muotoilin massasta terälehtiä ja jätin ne kaarevaan muottiin kuivumaan yön yli. Seuraavana päivänä ruiskumaalasin niihin kevyesti vaaleanpunaista sävyä. Sen jälkeen annoin niiden kuivahtaa, jonka jälkeen kokosin kukan terälehti kerrallaan. Liimaamiseen käytin tärkkelyssiirappia. Sitten kukkien annetaan kuivua vielä päivä. Tällaisten lumpeenkukkien tekeminen on helppoa, koska terälehtien muoto on hyvin yksinkertainen. Kuivumisen jälkeen ne vaan kasataan pienelle massapallerolle limittäin ja kerroksittain. Kukan keskelle voi vaikka pyöritellä pieniä helmiä.

Kuva

Kakku itsessään oli hyvin perinteinen täytekakku. Tätä kaksikerroksista kakkua varten tein kaksi 20 hlö:n ja kaksi 8 hlö:n kakkupohjaa. Leikkasin ne kaikki kolmeen osaan, jolloin yhdessä kakussa oli kuusi kerrosta.

Kuva

Kostutin kakkupohjat sokerivedellä. Täytteeksi tein tällä kertaa vadelmakermarahkaa, jossa oli vadelmapyrettä ja vadelmia. Ensin sekoitin yhteen maitorahkan ja vadelmapyreen, ja maustoin sen sokerilla. Samalla vaahdotin kerman, jonka kääntelin varovasti sekaan. Laitoin vaahtoon lisäksi hieman hyydykejauhetta, jotta täytteestä tulisi hieman jämäkämpää ja kestäisi hyvin kakun välissä. Vadelmat ripottelin kerrosten väliin. Sen jälkeen laitoin kakut pariksi tunniksi jääkaappiin tasaantumaan. Täytteeseen minulla ei ole tarkkaa reseptiä, saanto kannattaa suhteuttaa oman kakun kokoon. Itse käytin vähän vajaan litran kermaa ja litran rahkaa plus vadelmapyre.

Kuva

Seuraavaksi tein voikreemin tällä ohjeella:

500 g suolatonta voita
200 g vettä
150 g sokeria

Kiehauta sokeri ja vesi, ja jäähdytä kädenlämpöiseksi. Pehmitä voi mikrossa notkeaksi ja vaahdota se kuohkeaksi valkoiseksi vaahdoksi. Kaada sokerivesi vähitellen sekaan ja vaahdota tasaiseksi.

Joitakin ajatus voikreemin käytöstä kakuissa saattaa ällöttää, mutta tällaisissa sokerimassalla kuorrutettavissa kakuissa se on lähestulkoon välttämätöntä. Jos sokerimassan läväyttää suoraan kostean kakun päälle, se alkaa hyvin pian sulaa ja venyä rumasti. Voikreemi massan ja kakun välissä auttaa pitämään kosteuden kakun sisällä, eikä se pääse sulattamaan sokerimassaa. Voikreemi antaa myös kakulle tasaisen värin ja pinnan, jolloin massankin pinta on kauniimpi.

Päällystä kakku kreemillä mahdollisimman tasaisesti ja siististi. Sen jälkeen kakku kannattaa jäähdyttä kunnolla, jolloin voi kovettuu ja sokerimassa on helpompi laittaa kakun pintaan. Itse annoin kakun olla jääkaapissa yön yli.

Kuva

Seuraavaksi kaulin sokerimassan ja laiton sen kakkujen päälle. Silittelin massan tasaisesti kakkujen pintaan ja leikkasin ylimääräiset pois.

Kuva

Sen jälkeen valmistin royal icingin, joka on siis käytännössä samaa tavaraa kuin millä pipareita koristellaan. Tällä ohjeella massasta tulee mukavan jämäkkää ja sillä pystyy tekemään pikkutarkkaakin näperrystä.

85 g valkuaisia (vaahdota ensin 3 min)
454 g tomusokeria (lisää hiljaa valkuaisten sekaan samalla sekoittaen)
pari tippaa sitruunahappoa (jatka vaahdotusta vielä n. 8 min)

Kuva

Pursotin kakun pintaan pieniä kuvioita. Sitten sommittelin kakkuun sokerikoristeita.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuljetin kakut juhlapaikalle erikseen, mutta juuri ennen tarjoilua pinosin ne päällekkäin. Näin juhlavieraat ehtivät ihastella hetken kakkua niin kuin olin sen suunnitellut. Kuitenkin juuri leikkaushetkellä siirsin pikkukakun omalle alustalleen, jotta tuhoaminen olisi helpompaa. Oikeanlaisilla tukirakenteilla kakku olisin kuitenkin mahdollista leikata myös kerroksittain.

Kuva

Anteeksi vielä surkeista kuvista. Tälläinen siitä kuitenkin tuli! Kaikkinensa kakun väsäämiseen meni melkein viikko. Pari ekaa päivää koristeiden väsäämiseen, sitten yksi kakkupohjiin, toinen kiinnilaittoon ja kolmas koristeluun. Eli ei nämä fantasiakakut mitään pikkuprojekteja ole! Onneksi koululla tekeminen on helppoa kun on kaikki oikeanlaiset välineet ja raaka-aineet. Tällaisia kakkuja tekisin kyllä mielelläni enemmänkin. Ottakaahan yhteyttä jos tulee tarvetta!

t. Essi

Mainokset